
 

 
 

  

 

March 31, 2022 

BY ELECTRONIC MAIL DELIVERY 

Office of General Counsel 
Attn: Lisa J. Stevenson, Esq. 
Acting General Counsel  
Federal Election Commission 
1050 First Street NE 
Washington, DC 20463  

Re: Advisory Opinion Request 

Dear Ms. Stevenson: 

Pursuant to 52 U.S.C. § 30108, we seek an advisory opinion on behalf of DSCC to confirm that 
the value of a research book purchased by DSCC and provided to multiple Senate candidates by 
DSCC can be split between the recipient committees.  

I.  FACTUAL DISCUSSION  

DSCC is a national political party committee dedicated to electing Democrats to the U.S. Senate. 
DSCC plans to hire a consultant to write a research book regarding a sitting Republican United 
States Senator.1 The research consultant will charge DSCC a flat fee of $30,000 to write the 
research book. Under the proposed contract terms, in return for the $30,000 fee, DSCC will own 
the copyright to the research book, allowing DSCC to give the book to third parties in its sole 
discretion. To put it another way, under the terms of the agreement, DSCC can do whatever it 
wants with the research book without paying any additional charge on top of the $30,000 
payment. DSCC plans to use the information contained within the book to inform its own 
political strategy in the sitting Republican Senator’s state (“State A”) for the 2022 U.S. Senate 
election. After receiving the book, DSCC plans to review the content and then provide the 
research book in full to two candidates for the Democratic nomination for U.S. Senate in State A 
this year.  

Each candidate will receive the book on the same day and will use the book in whole or in part 
for their own political purposes, at their discretion and without restriction. DSCC plans to offer 
each campaign the choice of: (i) paying DSCC for the value of the research book; (ii) treating the 

 
1 For purposes of this request, and to protect the confidentiality of DSCC’s political plans, we will refer to the state 
in which the incumbent Senator is running as “State A”. 
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value of the research book as an in-kind contribution from DSCC to the campaign, subject to the 
contribution limit; or (iii) treating the value of the research book as a coordinated party 
expenditure, subject to the limit for U.S. Senate in State A. With respect to the third option, the 
Democratic National Committee has assigned to DSCC its full coordinated party spending 
authority for the 2022 U.S. Senate election in State A. This assignment was made in writing, 
prior to the date of this request and expressly notes that the assignment includes the full amount 
of the coordinated party spending authority. 

II. QUESTION POSED 

DSCC asks the Commission to confirm that the value of the research book that will be purchased 
by DSCC for $30,000 and used by DSCC for its own purposes, and then provided to two 
Democratic primary campaigns for U.S. Senate is $10,000 per campaign.  

III.  LEGAL ANALYSIS 

A “contribution” under the Federal Election Campaign Act of 1971, as amended (the “Act”) 
includes, in relevant part, “any gift, subscription, loan, advance, or deposit of money or anything 
of value made by any person for the purpose of influencing any election for Federal office.”2 
DSCC may lawfully contribute up to $52,100 to a candidate for U.S. Senate in 2022.3 In 
addition, the Act provides that the national committee of a political party is afforded a separate 
limit for coordinated party expenditures in each U.S. Senate race.4 This limit is calculated as the 
greater of $20,000 or two cents times the voting age population of the state.5 Although DSCC is 
not afforded a coordinated party spending limit in a U.S. Senate race by operation of law, the 
Democratic National Committee may permissibly assign some or all of its authority in a given 
state to DSCC.6 Such an assignment must be “made in writing, must state the amount of the 
authority assigned, and must be received by the assignee committee before any coordinated party 
expenditure is made pursuant to the assignment.”7 
 
An expenditure by a national political party committee generally does not need to be attributed to 
an individual candidate unless the expenditure is “made on behalf of a clearly identified 
candidate and the expenditure can be directly attributed to that candidate.”8 When an expenditure 
is made on behalf of more than one clearly identified candidate, the value of the expenditure to 
any one candidate is “attributed to each such candidate according to the benefit reasonably 

 
2 52 U.S.C. § 30101(8)(A)(i).  
3 Id. § 30116(h); 11 C.F.R. § 110.2(e). This limit is shared with the Democratic National Committee.  
4 52 U.S.C. § 30116(d)(1).  
5 Id. § 30116(d)(3).  
6 See 11 C.F.R. § 109.33(a). 
7 Id.   
8 Id. § 106.1(c)(1).  
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expected to be derived.”9 Accordingly, the value of a research book purchased by DSCC for its 
own use and also provided to two candidates for U.S. Senate is calculated based on the benefit 
derived by each of the recipients.  
 
In the context of polling, the Commission’s regulations expressly provide that the benefit 
received from a poll by a single recipient is properly calculated by dividing the cost of the poll 
by the total number of recipients. Thus, the value to a campaign of a poll purchased by DSCC 
and shared with multiple campaigns is calculated by “dividing the overall cost of the poll equally 
among candidates (including State and local candidates) or political committees receiving the 
results.”10 This formula in the regulation is logical. If the poll was valued by multiplying the cost 
by the number of recipients, then the poll’s value would be wildly inflated. 
  
So, for example, if DSCC paid $100,000 for a poll it wants to also share with three candidates 
who would be interested in the poll results and it could not divide the per-candidate value by the 
total number of recipients, then either: (i) DSCC would report $300,000 in in-kind contributions 
or coordinated party expenditures ($100,000 per candidate) to the FEC on its monthly FEC 
reports, despite only actually spending $100,000 to the polling vendor; or (ii) DSCC would 
collect $300,000 ($100,000 per candidate) and make a substantial profit to provide the resource 
to campaigns. Either option inflates the value of the shared resource. In fact, no committee would 
spend $300,000 on the open market for the poll, so a report that discloses a value that is more 
than the $100,000 that DSCC originally paid its vendor would be inaccurate and misleading to 
the public.  
 
Likewise, if the value of the $30,000 research book at issue here is not divided by the number of 
recipients, the value of the research book is inflated above the actual value of the research book 
on the open market. If, instead of dividing the cost of the research book by the number of 
recipients, DSCC multiplies the cost by the number of recipients of the research book, DSCC 
would (i) report $60,000 in in-kind contributions or coordinated party expenditures ($30,000 per 
candidate) to the FEC on its monthly FEC reports despite only actually spending $30,000 on the 
book; or (ii) DSCC would collect $60,000 ($30,000 per candidate) and make a substantial profit 
to provide the research book to the two campaigns. Again, because DSCC only spent $30,000 on 
the research book, a report that discloses the value as more than the $30,000 that DSCC 
originally paid its vendor would be inaccurate.  
 

 
9 Id. § 106.1(a)(1).  
10 Id. § 106.4(e)(2). See, e.g., Factual & Legal Analysis at 4, MUR 7391 (Jason Crow for Congress, et. al.) (“the 
purchase of opinion poll results by an unauthorized political committee and the subsequent acceptance of such 
results (absent payment) by the candidate or candidate's authorized committee is an in-kind contribution[] from the 
unauthorized committee to the candidate or the authorized committee. The value of such a contribution is 
determined using one of the allocation formulas outlined in 11 C.F.R. § 106.4(e). One such method includes 
dividing the overall cost of the poll equally among candidates or political committees receiving the results.”). 
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As with polling cost allocation, in other contexts, the Commission has held that the calculation of 
the “benefit reasonably expected to be derived” from a resource by a federal candidate equals 
only a proportion of the total expense, even when multiple committees may have access to, and 
use for, the entire resource. In Advisory Opinion 1980-38, the costs of a computer rental and 
voter data were split evenly between a federal candidate committee and a state candidate 
committee.11 As explained in the opinion “in that part of the legislative and congressional 
districts [that] overlapped, the committees determined that the expenses for the entering of the 
data along with that portion of the computer rent allocable to this overlapping area, would be 
split evenly between the campaigns.”12 The Commission did not question this arrangement when 
asked if any portion of the federal candidate committee’s payments made were allocable to the 
state candidate committee and how to report outstanding obligations to the state candidate 
committee. In Advisory Opinion 1986-30, the Commission approved of an arrangement whereby 
multiple federal candidates would jointly pay for a promotional tour on a houseboat, provided 
that the cost to each federal candidate reflected the benefit derived.13 And in Advisory Opinion 
2007-24, the Commission concluded that two federal candidate committees could each be 
responsible for half of a staffer’s salary when the staffer was doing campaign activity work that 
benefited both committees and was conducted “on behalf of the two political committees 
jointly.”14 In all of these examples, the Commission permitted the cost of a shared resource to be 
divided between the benefiting committees, never requiring that each committee separately pay 
the full cost.  
 
Further, the FEC regulations allow allocation of travel costs for U.S. Senators based on a similar 
formula. Specifically, in the case of non-commercial private travel involving multiple U.S. 
Senators, the cost of the travel per candidate committee (or the amount of the in-kind 
contribution from the service provider) equals the pro rata share of the normal and usual charter 
fare or rental charge divided by the number of campaign travelers on the flight that are traveling 
on behalf of the Senators or their authorized committees.15 Despite each campaign receiving the 
full benefit of the travel, the cost of the trip is allocable per campaign, and thus the value of any 
in-kind contribution is divided among the authorized candidate committees.  
 
Here, as in all of the examples above, the Commission should permit DSCC to divide the cost of 
the shared research book between the recipients. Whether the cost of the research book is 
considered a coordinated party expenditure, in-kind contribution, or the recipient candidate 
committee intends to pay DSCC for the research book, the value of the book is most accurately 
calculated by dividing the costs among the recipient committees. This approach will prevent 

 
11 Fed. Election Comm’n., Adv. Op 1980-38 (Allen). 
12 Id. at 1.  
13 Id., Adv. Op. 1986-30 (Martin) at 2. 
14 Id., Adv. Op 2007-24 (Burkee / Walz) at 6. 
15 11 C.F.R. § 100.93(c)(1).   
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DSCC from unfairly profiting and will ensure that the public reporting of the research book 
accurately reflects the amount of money actually spent.  
 
For these reasons, we ask the Commission to confirm that if DSCC purchases a research book 
for $30,000 for its own use and then subsequently provides the book to two recipient campaigns, 
the value of the book to each campaign is $10,000.  
 
Very truly yours, 
 

 
 
Jacquelyn K. Lopez 
Zachary P. Morrison 
 
Counsel to DSCC 
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